MASZTER Játékgyár

2013-08-01

 

A MASZTER Játékgyár 80 éve

MASZTER – generációk számára jelentett egyet ez a szó az önfeledt, tartalmas szórakozással. A magyar játékgyártás zászlóshajója, a megannyi kis lurkó arcára mosolyt csaló játékok bölcsője éppen nyolcvan éve, 1932-ben bocsájtotta útjára első termékeit. A Csibészpisztoly, a Búvár Kund-felszerelés vagy éppen a Szexi Önarckép Mobil mára fogalommá váltak. Ki gondolná, hogy a MASZTER története egészen 1896-ig nyúlik vissza, egy tabáni hátsóudvar szorgos svábok által lakott kis szegletébe, ahol a kis Meisterburger Simon első játékával, egy csorba széklábbal foglalatoskodott. A kis Simon kézügyessége már ekkor szembeötlő volt: a széklábból egykettőre kifaragta a kor egyik közkedvelt szubrettjének, Lámpás Pepinek élethű arcmását.

Meisterburger serdülő fiatalemberként alapította meg a Meister Simi Marionette Cabaret & Circus Congeniál elnevezésű műintézményt, amelynek egy pecsenyefoltos, két viseltes sátorlapból és néhány bambusz sétapálcából összetákolt manézs szolgált helyszínül. A siker ennek ellenére is elsöprőnek bizonyult. A háború után Meisterburger (ekkor már Mester Simon néven) megalapította első, lágymányosi üzletét, amelyben a szomszédos vágóhídról származó marhalábszárcsontokból saját kezűleg faragott dobókockákat árult a léha dzsentri gavalléroknak. Hány és hány nemesi hagyaték úszott el e kockákon! A Mester-féle portékának csakhamar híre ment Bécsben is, a bolt pedig virágzásnak indult. A lassacskán korosodó, lelkében azonban örök gyermek Mester Simon – vagy ahogy ekkortájt emlegették: Simi bácsi –, nem dőlt azonban hátra, hogy benyert javaiban dőzsöljön: egy merész gondolattal megálmodta a MASZTER játékgyárat.

A MASZTER két fő célkitűzésének – játék és nevelés – köszönhetően országos, sőt nemzetközi sikerre tett szert. Mára éppoly kultúrtörténeti jelentőségű vállalkozásként tekintünk rá, mint a GANZ- vagy a Zwack-gyárakra: valódi hungaricumok ezek, amelyek hosszú távon határozzák meg a magyar elme működését.